11 sekretów zdrowia ze starożytnych Indii na podstawie Ajurwedy

  • przez

1. Proszę unikać spania z głową skierowaną na północ i nogami skierowanymi na południe – większość innych pozycji do spania jest w porządku.

2. Gdy się Pan obudzi, niech Pan wstaje razem ze słońcem! Jeżeli zasypia Pan do godziny 10:00, powinno to być łatwe.

3. Terapia olejowa dla upiększenia włosów i skóry. Ajurwedyjska terapia olejowa może cofnąć starzenie się i nadać elastyczną młodość, która oczyszcza skórę i sprzyja jej czystości. Pociąganie oleju (płukanie ust olejem) jest również dobrym środkiem detoksykacyjnym.

4. Stosować zrównoważoną i bogatą w warzywa dietę. Proszę nie jadać na mieście i unikać picia alkoholu – najlepszym sposobem jest gotowanie warzyw w domu i picie dużej ilości wody.

5. Proszę wprowadzić do swojego organizmu dużo kurkumy i szafranu, które pomagają w rozwoju cery i rozjaśniają spojrzenie, zapewniając niezrównany blask.

6. Stosować religijnie olej kokosowy na skórę i ciało. Działa on jak naturalny środek nawilżający i utrzymuje skórę w stanie elastyczności przez długi czas.

7. Włączenie do codziennej rutyny ćwiczeń oddechowych (zwanych inaczej Pranayama), jogi i medytacji. Jest to forma ćwiczeń fizycznych, a także sprzyjająca uważności i ogólnej świadomości.

8. Skrobanie języka. Prawdopodobnie nie jest to najbardziej seksowna rzecz na tej liście, ale usuwa bakterie i toksyny lepiej niż szczotkowanie zębów. Kubki smakowe, które są pokryte bakteriami, utrudniają smakowanie potraw i powodują przejadanie się,

9. Wraz z kuracją ziołową należy spożywać duże ilości ziół, takich jak neem i korzeni, takich jak kardamon, kminek i imbir, które wspomagają trawienie i likwidują wzdęcia.

10. Jeżeli chodzi o trzy posiłki dziennie, to największy posiłek należy spożywać podczas lunchu. Kiedy słońce znajduje się w najwyższym punkcie, nasz ogień trawienny jest w szczytowej formie. Dzieje się to około godziny 13.00. Nie oznacza to, że trzeba iść do bufetu, wystarczy odpowiednio dostosować wielkość śniadania i kolacji.

11. Zamiast przeciążać się solą i cukrem, proszę wykorzystać w każdym posiłku 6 ajurwedyjskich „smaków”. Są to: gorzki, ostry, kwaśny, słodki i słony. Można to wykorzystać z ajurwedyjską mieszanką przyprawową zawierającą musztardę, kolendrę, imbir, cayenne i cynamon.