Kiełkujący chleb MUNG lub mieszanka naleśnikowa

  • przez

Porcja dla 4 osób

SKŁADNIKI:

3 filiżanki kiełków Mung

1 i 1/2 filiżanki marchewki i lub cukinii, utartej na tarce o średnich oczkach

1 do 1 i 1/2 łyżeczki  sody do pieczenia

1/2 łyżeczki do herbaty soli kamiennej

1 łyżeczka kminku w proszku

1 łyżeczka kopru włoskiego w proszku

1/2 łyżeczki kolendry w proszku

1/2 łyżeczki kurkumy w proszku

tylko tyle wody, by zmieszać

2 filiżanki mąki z niebieskiej kukurydzy

(niebieska kukurydza, zwana również kukurydzą fioletową lub Hopi Corn. Jest to 100% naturalna, wolna od GMO odmiana kukurydzy uprawianej od setek lat przez Indian z plemienia Hopi w południowych rejonach Ameryki. Niebieską kukurydzę cechuje naturalnie słodki, lekko orzechowy smak. Można ją kupić w sklepach ekologicznych lub w Internecie, nie zawiera glutenu.)

Przygotuj do skiełkowania  1 i 12 filiżanki zielonej fasoli mung (co zwykle trwa 3 dni). W ten sposób otrzymacie 3 filiżanki kiełków potrzebnych do przygotowania tego przepisu.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Następnie, gdy kiełki są gotowe  zmiksuj w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji.

Wlej zmiksowane składniki do miski i stopniowo dodawaj około 2 filiżanek niebieskiej mąki kukurydzianej i resztę składników z listy. Dążymy do uzyskania gęstej konsystencji o konsystencji zbliżonej do ciasta (ale nie tak gładkiej) jak ciasto chlebowe.

Wlej ciasto do naoliwionej formy do pieczenia i włóż do gorącego piekarnika, piecz w 180 stopni ok. 50 min.

Chleb ten jest boski, gdy zostanie uzupełniony dressingiem z awokado wykonanym poprzez zwykłe rozcieranie awokado i dodanie soli, pieprzu i tylko tyle soku z limonki lub cytryny, aby uzyskać kremowy sos.

NALESNIKI

Tą samą mieszanką można również robić naleśniki. Wystarczy wlać odpowiednią ilość na rozgrzaną wcześniej patelnię, która została lekko naoliwiona olejem kokosowym lub ghee. Następnie połóż pokrywkę na patelni i pozwól naleśnikom ugotować się z jednej strony, a następnie odwróć je, aby ugotowały się z drugiej strony.

UWAGA !  

Jest to stosunkowo wysokobiałkowy substytut chleba dla osób, które nie mogą lub nie chcą jeść pszenicy lub drożdży. Najlepiej jeść je na świeżo, ale jeśli masz resztki, są one najsmaczniejsze, gdy są podpieczone w piekarniku.

Fasola Mung jest satwiczna  i balansuje  wszystkie doshe. Wypieki są lekkie, lekkostrawne i dobre do oczyszczenia, szczególnie w połączeniu z przyprawami ułatwiającymi trawienie. Kiełkujące ziarna mung łączą w sobie zalety jedzenia całego ziarna. Niektóre osoby twierdzą, że jedzenie zbyt dużej ilości ziaren mung daje im gaz i sprawia, że czują się przepełnione. W tym przepisie fasola jest mieszana i gotowana z takimi przyprawami jak kminek i kurkuma, co czyni ją bardziej strawną.

Niebieska kukurydza jest satwiczna i balansuje  wszystkie trzy doshe. Starożytna, mniej zmieniona kukurydza, jest również mniej uczulająca niż zwykła kukurydza żółta. Mąka gryczana lub amarantowa również dobrze sprawdza się jako wysokobiałkowa alternatywa dla mąki kukurydzianej niebieskiej.

Notatki odnośnie dosh

Vata, ani nie zwiększa, ani nie zmniejsza

Pitta, redukuje

Kapha, redukuje