Oczyszczanie w Panchakarmie

  • przez

Ajurweda i starożytna żywność w czasach współczesnych

Jaką to my mamy teraz porę roku…., czujesz się ciężko, przejedzona, to jest dobry czas na oczyszczanie! Zresztą ten sposób oczyszczania jest dobry o każdej porze roku.

Ajurweda jest specjalistką w oczyszczaniu. Regularne oczyszczanie należy przeprowadzać, aby być zdrowym. Jesień i wiosna są postrzegane jako główne pory do oczyszczenia.

To ma dla mnie sens, ponieważ wiosna często tworzy w moim ciele skrajne odczucia, (podobnie jest po świętach). Z jednej strony wszystko żyje wokół mnie. Ziemia budzi się i wraz z tym przebudzeniem pojawia się instynktowne pragnienie podążania za jej przykładem. Jednocześnie czuję się ospała, ciężka i trochę pochmurna.

Ayurweda pomogła mi zrozumieć, dlaczego…

W Ajurwedzie istnieją trzy typy konstytucyjne, zwane doszami: vata, pitta i kapha. Są to siły żywiołów, które działają w naturze, w naszych ciałach i w naszych umysłach. Mówiąc wprost, vata to powietrze, pitta to ogień, a kapha to woda,ziemia. Każdy z nas rodzi się ze specyficzną kombinacją tych żywiołów jako naszej podstawowej konstytucji, zwanej naszym prakruti. Nasze prakruti określa to, co w nas niezachwiane i co nas wspiera, określa. Nasza obecna  nierównowaga nazywana jest naszą wikruti i ogólnie właśnie to leczy medycyna ajurwedyjska, równoważąc zbyt wysokie siły żywiołów, tworzące nierównowagę i chorobę w ciele i umyśle.

Mój prakruti  jest vata-pitta w całkiem równej mierze, ale mój wikruti ogólnie zmierza do vata i często idzie zbyt wysoko do góry. Oznacza to, że łatwo staję się kosmiczna, wyczerpana i dążę do niepokoju, suchej skóry i wrażliwego trawienia. Kiedy moje vata jest zrównoważone, jestem kreatywna, energiczna, elastyczna i szczęśliwa.

Mój mąż i syn mają przeważnie pitta prakruti i mają tendencję do zachwiania równowagi wobec pitty. Oznacza to, że mam dwóch ognistych kolesi. Pittas są intensywne, skupione, precyzyjne i mają silne trawienie. W naszym domu mają tendencję do przebywania w cieple, mają problemy ze snem. Gdy są niezrównoważeni, mogą być kłótliwi, wybuchowi, mają tendencję do wysypek, zgagi, nadkwasoty i wrzodów żołądka.

Dominujący ludzie Kapha mają silną budowę i dobrą wytrzymałość. Ich skóra jest często gładka, bywa tłusta. Kiedy są zrównoważone, kaphas są kochające, lojalne i mają stały temperament i regularne trawienie. Kiedy kapha gromadzi się w systemie nadmiernie, rezultatem jest letarg, ciężkość i upór, pasywna postawa. Standardowa dieta pogarsza kapha, a większość naszego obecnego kryzysu zdrowotnego to kryzys kapha. Otyłość, cukrzyca i candida są zaburzeniami kapha.

Zima jest rządzona przez dosha kapha i ma wiele jej cech: ciemność, wilgoć i chłód. Podczas gdy każdy z nas ma unikalny prakruti i wikruti, wszystkie nasze dosze działają w naszych ciałach. Sucha, chłodna, wietrzna pora jesieni wzbudzi w nas wszystkich vata, a upał lata aktywuje pitta. Podobnie kapha gromadzi się w ciągu zimy i wiosną wielu z nas czuje się ciężko, ospale i jesteśmy gotowi na zmianę… z pomocą przychodzi ajurweda.

Wejdź w oczyszczenie kitchari!

Kitchari to recepta ajurwedyjska na oczyszczenie. Mono-dieta kitchari resetuje cały system. Piękno tego jest takie, że bez względu na to, jaka jest twoja nierównowaga, kitchari pomoże to zrównoważyć. Jest to doskonała receptura ponieważ równoważy wszystkie trzy dosze. Kitchari to proste danie zrobione z fasoli mung i ryżu i jest używane w Ajurwedzie do leczenia wszystkich tych dolegliwości, które są wynikiem braku równowagi w działaniu naszych wewnętrznych żywiołów.

Dla większości z nas pomysł oczyszczenia fasolą i ryżem jest trochę szalony. Gdzie jest zielony sok? Gdzie jest lemoniada cayenne? Gdzie jest uczucie gryzącego głodu w głodówce, wtedy wydaje się, że wiesz, że naprawdę usuwasz te toksyny?

Widzisz, ajurwedyjskie podejście do oczyszczania kontrastuje z zimnymi, surowymi płynami, które zwykle kojarzymy z detoksykacją. Jest to swego rodzaju zmiana paradygmatu dla tych z nas, którzy przyzwyczaili się do surowych protokołów oczyszczania. Surowe jedzenie oczyszcza. Nie ma co do tego wątpliwości, ale jest to również trudne do strawienia. Ayurveda patrzy na całość pod innym kątem.

W filozofii ajurwedyjskiej zdrowie zaczyna się w układzie pokarmowym. Funkcja całego systemu zależy od właściwego trawienia, przyswajania i eliminacji naszego pożywienia. Jeśli to się nie dzieje, stajemy się podatni na choroby. Energia metaboliczna trawienia, zwana agni w sanskrycie, dosłownie oznacza ogień. Ten ogień musi być silny, abyśmy mogli odpowiednio strawić i przyswoić sobie jedzenie, a więc jego siła jest bezpośrednim wskaźnikiem zdrowia naszego całego systemu. I tak, poza oczyszczaniem ciała, kitchari rozpali na nowo niską agni, torując drogę do większej równowagi w całym systemie.

Celem mono-diety kitchari jest danie ciału tylko jednego pokarmu, który musi strawić. Pozwalając naszym ciałom zatopić się w rytmie trawienia jednej naprawdę strawnej rzeczy, dajemy jej odpoczynek. W spoczynku pojawia się cud samoleczenia. Nasze ciała wiedzą, jak się oczyścić i wiedzą, jak się leczyć, potrzebują tylko stworzenia im warunków a proces się rozpocznie…. Oczyszczanie kitchari jest jednym ze sposobów na regenerację i odnowę organów.

Każdy składnik kitchari odgrywa szczególną rolę w tym procesie. Fasola mung jest alkaliczna i oczyszcza krew, ale dostarcza również białka i składników odżywczych, które odżywiają organizm. Ryż jest łatwo trawiony, rozgrzewające przyprawy rozpalają agni, a masło ghee smaruje system, umożliwiając płynne przejście. Tak proste jest to starożytne lekarstwo i skutecznie działa na szaloną alchemię ciała.

Aby to zrobić, potrzebujesz prostych, indyjskich przypraw do gotowania i tylko trzy do pięciu dni. Cóż, naprawdę siedem. Potrzebujesz się upewnić, że zrobiłeś zakupy i masz wszystko, czego potrzebujesz, aby rozpocząć kitchari. Wejście  w oczyszczanie rozpocznij dzień wcześniej, będziesz potrzebował przynajmniej jeden dzień, aby zmyć oczyszczenie, zanim wrócisz do swojej codziennej diety oraz kawy i koktajli.

Aby technicznie wykonać oczyszczanie, wystarczy zjeść gorące kitchari  (gotujesz jeden garnek na cały dzień, jesz gdy poczujesz głód, nie jesz wtedy żadnych innych potrwa) i pijesz herbatę Detox Tea, jeśli jesteś spragniona popijaj ciepłą wodę.


DETOX TEA

Ta klasyczna formuła ajurwedyjska pomoże spalić nadmiar wilgoci kapha, dzięki czemu jest doskonałym wyborem na oczyszczanie  balansującym  wszystkie trzy dosze, we wszystkich porach roku. Ta herbata stymuluje ogień trawienny, dzięki czemu jest doskonałym naturalnym środkiem trawiennym.

SKŁADNIKI

1 łyżeczka nasion kminku

1 łyżeczka nasion kolendry

1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

PRZYRZĄDZANIE

Zagotuj 4 szklanki wody i wszystkie przyprawy. Wyłącz podgrzewanie, przykryj i odstaw na 5 minut. Odcedzić i przechowuj w szklanym dzbanku. Podgrzewaj w razie potrzeby lub przechowuj w termosie. Pij zawsze ciepłą herbatkę.

Jak wspominałam Kitchari można wytwarzać z fasoli mung (dzielonej lub całej) lub czerwonej soczewicy, ryżu basmati i łatwych do strawienia, dobrze ugotowanych warzyw, takich jak marchew i inne warzywa korzeniowe. Należy pamiętać, że ryż basmati nie jest zalecany dla wszystkich, a zwłaszcza dla typów Kapha. W takich przypadkach należy zastąpić ryż basmati ryżem Quinnoa lub brązowym ryżem. Kitchari powinno składać się z podanych poniżej głównych składników zawierających dużą ilość przypraw, ghee, sok z cytryny / limonki, przyprawy zwiększają trawienie i zachęcają do usuwania toksyn.

PRZEPIS:

  • 2 szklanki fasoli mung
  • 1 szklanka ryżu basmati lub quinnoa
  • 2 łyżeczki startego imbiru lub 1łyżeczka sproszkowanego
  • 1 łyżeczka nasion kuminu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 4 nasiona kardamonu
  • 4 goździki
  • 2 łyżki masła ghee
  • Sól do smaku
  • Sok z cytryny lub limonki
  • 4 szklanki wody
  • Zielenina: pietruszka, koperek, kolendra – co wolisz
  • Możesz dodać warzywa korzeniowe- utartą marchew, seler, pietruszkę

Ważne! Staraj się używać ekologicznych przypraw i surowców – to danie głęboko oczyszcza więc samo powinno być czyste od pestycydów i innych toksyn.

PRZYGOTOWANIE:

Są dwie szkoły, jedna oddzielnie na maśle ghee przesmaża wszystkie aromatyczne przyprawy aż uwolnią swoje aromaty i na koniec dodaje tą mieszankę do ugotowanej potrawy. Można też w garnku docelowym rozgrzać masło ghee i dodać przyprawy z listy, smażyć przez kilka minut na średnim ogniu nie dopuszczając do przypalenia, następnie dodać fasolę mung (najlepiej wcześniej namoczoną, może być na noc lub przynajmniej 2 godz.) i ryż lub quinnoe, dodać wodę i gotować pod przykryciem na małym ogniu 30 min od czasu do czasu mieszając aby zapobiec przywieraniu do dna. Przed zjedzeniem porcji dodaj zieleninę, to wszystko!, śniadanie, obiad i kolacja gotowe!  Pożywne, smaczne a dla urozmaicenia w kolejnych dniach dodaj tarte warzywa korzeniowe. Smacznego!