Oczyszczanie w Panchakarmie

  • by

Ajurweda i staro┼╝ytna ┼╝ywno┼Ť─ç w czasach wsp├│┼éczesnych

Zima dobiega ko┼äca, czujesz si─Ö ci─Ö┼╝ko, przejedzona, to jest dobry czas na oczyszczanie! Zreszt─ů ten spos├│b oczyszczania jest dobry o ka┼╝dej porze roku.

Ajurweda jest specjalistk─ů w oczyszczaniu. Regularne oczyszczanie nale┼╝y przeprowadza─ç, aby by─ç zdrowym. Jesie┼ä i wiosna s─ů postrzegane jako g┼é├│wne pory do oczyszczenia.

To ma dla mnie sens, poniewa┼╝ wiosna cz─Östo tworzy w moim ciele skrajne odczucia, (podobnie jest po ┼Ťwi─Ötach). Z jednej strony wszystko ┼╝yje wok├│┼é mnie. Ziemia budzi si─Ö i wraz z tym przebudzeniem pojawia si─Ö instynktowne pragnienie pod─ů┼╝ania za jej przyk┼éadem. Jednocze┼Ťnie czuj─Ö si─Ö ospa┼éa, ci─Ö┼╝ka i troch─Ö pochmurna.

Ayurweda pomog┼éa mi zrozumie─ç, dlaczegoÔÇŽ

W Ajurwedzie istniej─ů trzy typy konstytucyjne, zwane doszami: vata, pitta i kapha. S─ů to si┼éy ┼╝ywio┼é├│w, kt├│re dzia┼éaj─ů w naturze, w naszych cia┼éach i w naszych umys┼éach. M├│wi─ůc wprost, vata to powietrze, pitta to ogie┼ä, a kapha to woda,ziemia. Ka┼╝dy z nas rodzi si─Ö ze specyficzn─ů kombinacj─ů tych ┼╝ywio┼é├│w jako naszej podstawowej konstytucji, zwanej naszym prakruti. Nasze prakruti okre┼Ťla to, co w nas niezachwiane i co nas wspiera, okre┼Ťla. Nasza obecna  nier├│wnowaga nazywana jest nasz─ů wikruti i og├│lnie w┼éa┼Ťnie to leczy medycyna ajurwedyjska, r├│wnowa┼╝─ůc zbyt wysokie si┼éy ┼╝ywio┼é├│w, tworz─ůce nier├│wnowag─Ö i chorob─Ö w ciele i umy┼Ťle.

M├│j prakruti  jest vata-pitta w ca┼ékiem r├│wnej mierze, ale m├│j wikruti og├│lnie zmierza do vata i cz─Östo idzie zbyt wysoko do g├│ry. Oznacza to, ┼╝e ┼éatwo staj─Ö si─Ö kosmiczna, wyczerpana i d─ů┼╝─Ö do niepokoju, suchej sk├│ry i wra┼╝liwego trawienia. Kiedy moje vata jest zr├│wnowa┼╝one, jestem kreatywna, energiczna, elastyczna i szcz─Ö┼Ťliwa.

M├│j m─ů┼╝ i syn maj─ů przewa┼╝nie pitta prakruti i maj─ů tendencj─Ö do zachwiania r├│wnowagi wobec pitty. Oznacza to, ┼╝e mam dw├│ch ognistych kolesi. Pittas s─ů intensywne, skupione, precyzyjne i maj─ů silne trawienie. W naszym domu maj─ů tendencj─Ö do przebywania w cieple, maj─ů problemy ze snem. Gdy s─ů niezr├│wnowa┼╝eni, mog─ů by─ç k┼é├│tliwi, wybuchowi, maj─ů tendencj─Ö do wysypek, zgagi, nadkwasoty i wrzod├│w ┼╝o┼é─ůdka.

Dominuj─ůcy ludzie Kapha maj─ů siln─ů budow─Ö i dobr─ů wytrzyma┼éo┼Ť─ç. Ich sk├│ra jest cz─Östo g┼éadka, bywa t┼éusta. Kiedy s─ů zr├│wnowa┼╝one, kaphas s─ů kochaj─ůce, lojalne i maj─ů sta┼éy temperament i regularne trawienie. Kiedy kapha gromadzi si─Ö w systemie nadmiernie, rezultatem jest letarg, ci─Ö┼╝ko┼Ť─ç i up├│r, pasywna postawa. Standardowa dieta pogarsza kapha, a wi─Ökszo┼Ť─ç naszego obecnego kryzysu zdrowotnego to kryzys kapha. Oty┼éo┼Ť─ç, cukrzyca i candida s─ů zaburzeniami kapha.

Zima jest rz─ůdzona przez dosha kapha i ma wiele jej cech: ciemno┼Ť─ç, wilgo─ç i ch┼é├│d. Podczas gdy ka┼╝dy z nas ma unikalny prakruti i wikruti, wszystkie nasze dosze dzia┼éaj─ů w naszych cia┼éach. Sucha, ch┼éodna, wietrzna pora jesieni wzbudzi w nas wszystkich vata, a upa┼é lata aktywuje pitta. Podobnie kapha gromadzi si─Ö w ci─ůgu zimy i wiosn─ů wielu z nas czuje si─Ö ci─Ö┼╝ko, ospale i jeste┼Ťmy gotowi na zmian─ÖÔÇŽ z pomoc─ů przychodzi ajurweda.

Wejd┼║ w oczyszczenie kitchari!

Kitchari to recepta ajurwedyjska na oczyszczenie. Mono-dieta kitchari resetuje ca┼éy system. Pi─Ökno tego jest takie, ┼╝e bez wzgl─Ödu na to, jaka jest twoja nier├│wnowaga, kitchari pomo┼╝e to zr├│wnowa┼╝y─ç. Jest to doskona┼éa receptura poniewa┼╝ r├│wnowa┼╝y wszystkie trzy dosze. Kitchari to proste danie zrobione z fasoli mung i ry┼╝u i jest u┼╝ywane w Ajurwedzie do leczenia wszystkich tych dolegliwo┼Ťci, kt├│re s─ů wynikiem braku r├│wnowagi w dzia┼éaniu naszych wewn─Ötrznych ┼╝ywio┼é├│w.

Dla wi─Ökszo┼Ťci z nas pomys┼é oczyszczenia fasol─ů i ry┼╝em jest troch─Ö szalony. Gdzie jest zielony sok? Gdzie jest lemoniada cayenne? Gdzie jest uczucie gryz─ůcego g┼éodu w g┼éod├│wce, wtedy wydaje si─Ö, ┼╝e wiesz, ┼╝e naprawd─Ö usuwasz te toksyny?

Widzisz, ajurwedyjskie podej┼Ťcie do oczyszczania kontrastuje z zimnymi, surowymi p┼éynami, kt├│re zwykle kojarzymy z detoksykacj─ů. Jest to swego rodzaju zmiana paradygmatu dla tych z nas, kt├│rzy przyzwyczaili si─Ö do surowych protoko┼é├│w oczyszczania. Surowe jedzenie oczyszcza. Nie ma co do tego w─ůtpliwo┼Ťci, ale jest to r├│wnie┼╝ trudne do strawienia. Ayurveda patrzy na ca┼éo┼Ť─ç pod innym k─ůtem.

W filozofii ajurwedyjskiej zdrowie zaczyna si─Ö w uk┼éadzie pokarmowym. Funkcja ca┼éego systemu zale┼╝y od w┼éa┼Ťciwego trawienia, przyswajania i eliminacji naszego po┼╝ywienia. Je┼Ťli to si─Ö nie dzieje, stajemy si─Ö podatni na choroby. Energia metaboliczna trawienia, zwana agni w sanskrycie, dos┼éownie oznacza ogie┼ä. Ten ogie┼ä musi by─ç silny, aby┼Ťmy mogli odpowiednio strawi─ç i przyswoi─ç sobie jedzenie, a wi─Öc jego si┼éa jest bezpo┼Ťrednim wska┼║nikiem zdrowia naszego ca┼éego systemu. I tak, poza oczyszczaniem cia┼éa, kitchari rozpali na nowo nisk─ů agni, toruj─ůc drog─Ö do wi─Ökszej r├│wnowagi w ca┼éym systemie.

Celem mono-diety kitchari jest danie cia┼éu tylko jednego pokarmu, kt├│ry musi strawi─ç. Pozwalaj─ůc naszym cia┼éom zatopi─ç si─Ö w rytmie trawienia jednej naprawd─Ö strawnej rzeczy, dajemy jej odpoczynek. W spoczynku pojawia si─Ö cud samoleczenia. Nasze cia┼éa wiedz─ů, jak si─Ö oczy┼Ťci─ç i wiedz─ů, jak si─Ö leczy─ç, potrzebuj─ů tylko stworzenia im warunk├│w a proces si─Ö rozpocznieÔÇŽ. Oczyszczanie kitchari jest jednym ze sposob├│w na regeneracj─Ö i odnow─Ö organ├│w.

Ka┼╝dy sk┼éadnik kitchari odgrywa szczeg├│ln─ů rol─Ö w tym procesie. Fasola mung jest alkaliczna i oczyszcza krew, ale dostarcza r├│wnie┼╝ bia┼éka i sk┼éadnik├│w od┼╝ywczych, kt├│re od┼╝ywiaj─ů organizm. Ry┼╝ jest ┼éatwo trawiony, rozgrzewaj─ůce przyprawy rozpalaj─ů agni, a mas┼éo ghee smaruje system, umo┼╝liwiaj─ůc p┼éynne przej┼Ťcie. Tak proste jest to staro┼╝ytne lekarstwo i skutecznie dzia┼éa na szalon─ů alchemi─Ö cia┼éa.

Aby to zrobi─ç, potrzebujesz prostych, indyjskich przypraw do gotowania i tylko trzy do pi─Öciu dni. C├│┼╝, naprawd─Ö siedem. Potrzebujesz si─Ö upewni─ç, ┼╝e zrobi┼ée┼Ť zakupy i masz wszystko, czego potrzebujesz, aby rozpocz─ů─ç kitchari. Wej┼Ťcie  w oczyszczanie rozpocznij dzie┼ä wcze┼Ťniej, b─Ödziesz potrzebowa┼é przynajmniej jeden dzie┼ä, aby zmy─ç oczyszczenie, zanim wr├│cisz do swojej codziennej diety oraz kawy i koktajli.

Aby technicznie wykona─ç oczyszczanie, wystarczy zje┼Ť─ç gor─ůce kitchari  (gotujesz jeden garnek na ca┼éy dzie┼ä, jesz gdy poczujesz g┼é├│d, nie jesz wtedy ┼╝adnych innych potrwa) i pijesz herbat─Ö Detox Tea, je┼Ťli jeste┼Ť spragniona popijaj ciep┼é─ů wod─Ö.


DETOX TEA

Ta klasyczna formu┼éa ajurwedyjska pomo┼╝e spali─ç nadmiar wilgoci kapha, dzi─Öki czemu jest doskona┼éym wyborem na oczyszczanie  balansuj─ůcym  wszystkie trzy dosze, we wszystkich porach roku. Ta herbata stymuluje ogie┼ä trawienny, dzi─Öki czemu jest doskona┼éym naturalnym ┼Ťrodkiem trawiennym.

SKŁADNIKI

1 łyżeczka nasion kminku

1 łyżeczka nasion kolendry

1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

PRZYRZ─äDZANIE

Zagotuj 4 szklanki wody i wszystkie przyprawy. Wy┼é─ůcz podgrzewanie, przykryj i odstaw na 5 minut. Odcedzi─ç i przechowuj w szklanym dzbanku. Podgrzewaj w razie potrzeby lub przechowuj w termosie. Pij zawsze ciep┼é─ů herbatk─Ö.

Jak wspomina┼éam Kitchari mo┼╝na wytwarza─ç z fasoli mung (dzielonej lub ca┼éej) lub czerwonej soczewicy, ry┼╝u basmati i ┼éatwych do strawienia, dobrze ugotowanych warzyw, takich jak marchew i inne warzywa korzeniowe. Nale┼╝y pami─Öta─ç, ┼╝e ry┼╝ basmati nie jest zalecany dla wszystkich, a zw┼éaszcza dla typ├│w Kapha. W takich przypadkach nale┼╝y zast─ůpi─ç ry┼╝ basmati ry┼╝em Quinnoa lub br─ůzowym ry┼╝em. Kitchari powinno sk┼éada─ç si─Ö z podanych poni┼╝ej g┼é├│wnych sk┼éadnik├│w zawieraj─ůcych du┼╝─ů ilo┼Ť─ç przypraw, ghee, sok z cytryny / limonki, przyprawy zwi─Ökszaj─ů trawienie i zach─Öcaj─ů do usuwania toksyn.

PRZEPIS:

  • 2 szklanki fasoli mung
  • 1 szklanka ry┼╝u basmati lub quinnoa
  • 2 ┼éy┼╝eczki startego imbiru lub 1┼éy┼╝eczka sproszkowanego
  • 1 ┼éy┼╝eczka nasion kuminu
  • 1 ┼éy┼╝eczka cynamonu
  • 2 ┼éy┼╝eczki kurkumy w proszku
  • ┬Ż ┼éy┼╝eczki mielonego czarnego pieprzu
  • 4 nasiona kardamonu
  • 4 go┼║dziki
  • 2 ┼éy┼╝ki mas┼éa ghee
  • S├│l do smaku
  • Sok z cytryny lub limonki
  • 4 szklanki wody
  • Zielenina: pietruszka, koperek, kolendra ÔÇô co wolisz
  • Mo┼╝esz doda─ç warzywa korzeniowe- utart─ů marchew, seler, pietruszk─Ö

Wa┼╝ne! Staraj si─Ö u┼╝ywa─ç ekologicznych przypraw i surowc├│w ÔÇô to danie g┼é─Öboko oczyszcza wi─Öc samo powinno by─ç czyste od pestycyd├│w i innych toksyn.

PRZYGOTOWANIE:

S─ů dwie szko┼éy, jedna oddzielnie na ma┼Ťle ghee przesma┼╝a wszystkie aromatyczne przyprawy a┼╝ uwolni─ů swoje aromaty i na koniec dodaje t─ů mieszank─Ö do ugotowanej potrawy. Mo┼╝na te┼╝ w garnku docelowym rozgrza─ç mas┼éo ghee i doda─ç przyprawy z listy, sma┼╝y─ç przez kilka minut na ┼Ťrednim ogniu nie dopuszczaj─ůc do przypalenia, nast─Öpnie doda─ç fasol─Ö mung (najlepiej wcze┼Ťniej namoczon─ů, mo┼╝e by─ç na noc lub przynajmniej 2 godz.) i ry┼╝ lub quinnoe, doda─ç wod─Ö i gotowa─ç pod przykryciem na ma┼éym ogniu 30 min od czasu do czasu mieszaj─ůc aby zapobiec przywieraniu do dna. Przed zjedzeniem porcji dodaj zielenin─Ö, to wszystko!, ┼Ťniadanie, obiad i kolacja gotowe!  Po┼╝ywne, smaczne a dla urozmaicenia w kolejnych dniach dodaj tarte warzywa korzeniowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *