Przykładowe menu na jesień, równoważące Vata

  • by

Śniadanie:

Ciepła owsianka doprawiona przyprawami rozgrzewającymi jak cynamon, goździki, imbir, kardamon z dodatkiem masła ghee lub masłem migdałowym, orzechowym.

Pieczone jabłko z cynamonem lub plasterki podsmażonego jabłka w 1 łyżce masła lub ghee i cynamonie.

Latte z przyprawami: szklanka ciepłej kawy lub czarnej herbaty (może być z mlekiem), odrobina przypraw: jak cynamon, goździki, imbir, kardamon.

Lunch:

Pieczona dynia lub słodkie ziemniaki w oliwie z oliwek

Białko z wyboru

Ryż biały lub brązowy

Ciepła herbata z goździków (przygotować przez gotowanie 4-5 całych goździków w pół litra wody)

Kolacja:

Zupa z gotowanymi warzywami, duszonymi pomidorami, bulionem, ryżem lub makaronem. Przyprawa do smaku z przyprawą curry, solą i pieprzem.

Chrupiący chleb, posmarowany lekko masłem lub ghee

Woda z imbirem lub herbata chai

Korzystając z tych wytycznych, możesz dowolnie komponować posiłki, będziesz mógł cieszyć się sezonowymi warzywami, dynią, kabaczkami, patisonami z dobrym zdrowiem i humorem, utrzymując równowagę w ciele poprzez przyswajanie wszystkich ciepłych, pikantnych smaków jesieni.