Wiosna lubi być kapryśna

  • przez

Ciepły dzień lub dwa mogą spowodować zatory i choroby górnych dróg oddechowych. Wiosną, to właśnie ciepłe dni sprawiają, że chorujemy. Po walce z zimnem, organizm nie jest przygotowany na nagły wzrost temperatury. Wskazówki dotyczące diety, stylu życia i zastosowania ziół pomogą Ci zachować zdrowie w marcu.

Marcowa pogoda jest nieprzewidywalna. Możesz wyjść na zewnątrz, i  zaskoczy cię przenikliwy wiatr, deszcz, śnieg lub słońce – wszystko może się zdarzyć i to na jednym długim spacerze. Ta pora daje początek wielkiemu corocznemu topnieniu śniegu, i to odzwierciedla się w ciele, gdy tłuszcz „topi się” wewnętrznie. W przyrodzie rzeki zaczynają tryskać lodowatą wodą, z twoich piersi i zatok zaczyna sączyć się flegma. Wszystko wydaje się mokre. Ziemia jest wilgotna i żyzna, pełna różnych możliwości. Możesz zauważyć wilgoć i opuchliznę na swojej skórze, Twoje czoło może być teraz chłodne i wilgotne. Tak jak hibernujące zwierzęta wracają do życia, tak i Ty powinieneś. Dłuższe i jaśniejsze dni zachęcają do korzystania z promieni słonecznych, łap je, kiedy tylko możesz.

Psychologia

Wodnistość marca ma również reperkusje emocjonalne. Z psychologicznego punktu widzenia marzec jest miesiącem lamentacji, smutku, żalu i uwalniania głęboko zakorzenionych emocji. Ćwiczenia oddechowe (pranayama), takie jak  kapalabhati mogą wypłukać ciężkość z klatki piersiowej. Jak twoje ciało upłynnia to, co było zamrożone przez całą zimę, marzenia o chłodnej wodzie mogą pojawić się w marcu i będą one miały związek z podświadomością.

Marzec w Twoim ciele

Kiedy warstwa zimowego tłuszczu zaczyna się topić, wzbogaca ona Twoją krew, a to spowalnia Twój układ krążenia. To przesunięcie sprawia, że stajesz się podatny na zaburzenia Kapha, w tym przekrwienie dróg oddechowych, utratę apetytu i infekcje zatok. Tak jak jesienią mogą Ci się przytrafić przeziębienia, tak wiosną możesz dostawać  „wilgotne gorączki”. Dzieje się tak, ponieważ przekrwienie i nadmiar wody atakuje płuca, prowadząc do przekrwienia górnych dróg oddechowych, a nawet zapalenia płuc. Objawy wilgotnego gorąca są równoznaczne z  przeziębieniem, różnią się przyczyną i środkami zaradczymi. Ten sam wirus atakuje Twoje osłabione zatoki w obu przypadkach. Jednak w przypadku „wilgotnej gorączki”, będziesz odczuwał bóle jak przy grypie, ociężałość i powiększenie węzłów chłonnych. Zauważ, że w miarę jak zbliżamy się do wiosny w marcu, nawet w chłodne dni  poczujesz ciepło emanujące z klatki piersiowej, może wtedy wystąpić gęsty śluz w zatokach.  Aby zapobiec „wilgotnemu gorącu” unikaj tłustych, bogatych i słodkich potraw. Dobre będą gorzkie zieleniny, takie jak cykoria, warzywa moczopędne, takie jak seler, ostre przyprawy, takie jak cayenne, i łagodne środki przeczyszczające, takie jak aloes, mogą rozbijać zatory, redukować tłuszcze we krwi i osuszać nadmiar zatrzymanej wody.

Gdy Twoje ciało przygotowuje się na cieplejszą pogodę, szybkie uwalnianie tłuszczu zagęszcza krew, możesz wtedy poczuć przyspieszone bicie serca lub uczucie ucisku i ściskania w klatce piersiowej, ponieważ zagęszczona krew obciąża krążenie. Surowe rzodkiewki, marynowany czosnek i inne ostre przyprawy poprawiają zdolność organizmu do metabolizowania tych tłuszczów i wspomagają przepływ krwi.

Oleistość krwi, wraz z zastojem krążenia, sprawiają, że marzec niszczy odporność w płucach. Możesz też zauważyć uczucie chłodu i wilgoci na skórze, ciągłe kapanie z gardła i ucisk w przewodzie słuchowym.

Świeża pietruszka, seler, kolendra, kminek, kukurydza i inne ciepłe diuretyki pomogą odprowadzić nadmiar płynów. Wraz z nadejściem marca zaczynają pojawiać się pierwsze delikatne nowalijki, a wraz z nimi apetyt na delikatną, młodą zieleninę, taką jak rukiew wodna i rukola. Ta gorczyca oferuje ostre, pikantne ciepło, energetyzujący zastrzyk chlorofilu i ożywczy gorzki smak. To dobry czas na oczyszczanie wątroby.

Kapha w marcu

Typy kapha są najbardziej wrażliwe na zmiany zachodzące w marcu, ponieważ mają tendencję do nadmiaru wody, śluzu i przekrwienia. Przez zimę nagromadzenie tłuszczów i zastój w krążeniu utrwalają Kaphę w ciele. Rosnące temperatury „topią” ten nadmiar kapha, co skutkuje swego rodzaju otwarciem wrót powodzi. Zatory, flegmatyczne mdłości, utrata apetytu i ogólne złe samopoczucie mogą nękać osoby Kapha o tej porze roku. Powinny one spłukiwać nadmiar i przekrwienie za pomocą rozgrzewających przypraw, diuretyków  i ćwiczeń. Lekkie, gorzkie potrawy i zioła są przydatne w wysuszaniu nadmiaru wilgoci.

Pitta w marcu

W marcu wątroba nadal pracuje w nadgodzinach, ponieważ nadmiar zimowego tłuszczu jest metabolizowany. Osoby typu Pitta mogą zauważyć, że z powodu przeciążenia wątroby jest im szczególnie gorąco pod kołnierzem. Jest to pora roku, w której powinny one unikać smażonych potraw i alkoholu, aby w jak największym stopniu wspierać wątrobę. Kwaśne i gorzkie zioła i pokarmy pomagają w oczyszczaniu wątroby z gorąca.

Vata w marcu

Osoby typu Vata z radością powitają ciepło i wilgoć marca. Nieregularna pogoda stanowi dla nich największe wyzwanie. Powinny one pamiętać o zabraniu ze sobą warstw odzieży, ponieważ temperatury mogą ulegać znacznym zmianom.

Ajurwedyjska rutyna na marzec

Wczesna wiosna to czas na ponowne nabranie energii (budowanie prany). Codzienne praktyki oddechowe (pranayama), takie jak kapalabhati  utrzymują głowę i płuca w czystości. Tak jak słońce wschodzi wcześniej, tak i ty powinieneś. Przesuń swój czas budzenia się na czas tuż przed wschodem słońca. Ćwiczenia są niezbędne o tej porze roku, aby zrzucić zimową warstwę tłuszczu i zapobiec zatorom. Codziennie po przebudzeniu używaj naczynia neti, (do oczyszczania nosa), aby zachęcić nadmiar kapha do wypłynięcia z organizmu.

Ponieważ wilgoć jest obfita, wykonaj poniższą rutynę pacyfikującą Kaphę. Zacznij od szczotkowania na sucho. Następnie wykonaj masaż ciała olejkiem do masażu pacyfikującym Kaphę (np. gorczycowym). Po spłukaniu nadmiaru oleju pod prysznicem, wetrzyj w skórę puder (podobnie jak puder dla niemowląt), aby ożywić skórę i wspomóc prawidłowe funkcjonowanie układu limfatycznego. Unikaj drzemek w ciągu dnia, ponieważ są one pewnym sposobem na zwiększenie Kaphy. Kontynuuj kładzenie się do łóżka o 22:00, choć jest to pora roku, kiedy ciało tak naprawdę potrzebuje mniejszej ilości odpoczynku.

Dieta ajurwedyjska na marzec

Przez całą wiosnę przyrządzaj lekkie, pożywne pokarmy. Faworyzuj ostre, gorzkie i cierpkie smaki. Zacznij wprowadzać pokarmy, które budują pranę. Prana dosłownie oznacza Twoją energię kinetyczną. Pokarmy, które zwiększają pranę to wszystko co zielone, a w szczególności młode, delikatne zieleniny i pokarmy bogate w chlorofil, takie jak spirulina. Najbardziej istotnym sposobem pozyskiwania prany jest zbieranie dzikich, wiosennych roślin, takich jak listki mleczu, młoda pokrzywa.

Dodawaj spirulinę do swoich zielonych soków. Soki warzywne nie tylko budują pranę, ale też wspomagają metabolizm tłuszczów. Chrup rukolę, sałatę, szpinak, endywię lub kiełki. To najlepszy czas w roku, żeby cieszyć się sałatkami. Oprócz zwiększania prany, gorzka zielenina ma dodatkową zaletę – delikatnie oczyszcza wątrobę. Do dekoracji potraw używaj kolendry. Kolendra jest pełna prany, jest świetnym środkiem trawiennym i oczyszczającym pacyfikującym  wszystkie trzy dosze.

Dodaj czarny pieprz, cynamon i imbir do swoich herbat i gotowania – to pora roku, aby dodać pikanterii! Ostre przyprawy, takie jak chili i cayenne, otwierają drogi oddechowe i wypłukują nadmiar Kaphy z organizmu. Możesz nabrać ochoty na pikantne meksykańskie potrawy na bazie kukurydzy. Wybierz opcję wegetariańską, ponieważ rośliny strączkowe i lżejsze białka są wskazane w Twoim  menu, bez kwaśnej śmietany. Jak zawsze, osoby typu Pita będą musiały uważać, aby nie przesadzić z ostrymi przyprawami.

Rośliny kapustne, takie jak brokuły, kalafior, kapusta i brukselka również służą zrównoważeniu Kaphy. Osoby typu Vata powinny je gotować, dodając dużo oleju i przypraw ułatwiających trawienie. Gorzkie serca karczochów należą do rodziny ostów, której członkowie są znani z tego, że są hepato protektorami (chronią wątrobę). Serca karczocha mają działanie przeczyszczające, co może być pomocne przy wiosennym spowolnionym trawieniu. Są one trudne do strawienia, więc znowu typy Vata będą  je gotować z ghee i czarnym pieprzem, aby pomóc w trawieniu. Korzeń łopianu jest klasycznym tonikiem dla wątroby, popularny w łagodnym oczyszczeniu. Łagodnie ostre rzodkiewki są również idealne, zauważ jak sugerowane warzywa korzeniowe stają się coraz lżejsze w miarę zbliżania się do wiosny. Gdy nadchodzi ciepła pogoda, twoje ciało jest naturalnie gotowe do rozluźnienia.

Pietruszka jest wyjątkowym diuretykiem,  w przeciwieństwie do innych pozwala na wydalanie wody bez utraty elektrolitów. Jej gorące i suche właściwości są pomocne w odprowadzaniu nadmiaru Kapha na wiosnę. Środki moczopędne, takie jak koper, usuwają nadmiar wilgoci z organizmu, podczas gdy estragon jest gorącą goryczą, która rozrzedza i oczyszcza krew.

Zioła na marzec

Wiosna jest w powietrzu! Zioła budujące Pranę, takie jak Święta Bazylia Tulsi, jest idealna do usuwania nadmiaru Kapha z dróg oddechowych i ma dodatkową korzyść w postaci łagodnego rozpalania trawienia (agni).

Thyroid Tonic zawiera punarnavę, zioło ważne dla Kapha. Podobnie jak obietnica wiosny, punarnava jest znana jako „ta, która odnawia”, równoważy i redukuje Kapha, zachęca do zdrowej wagi, wspierając jednocześnie funkcjonowanie wątroby, serca i nerek.

Zapobiegaj wiosennej opuchliźnie i zatrzymywaniu wody w organizmie, stosując środki moczopędne, takie jak herbata z kminku, kolendry i kopru włoskiego. Herbata z kminku, kolendry i kopru włoskiego, jest znana w Ajurwedzie ze swoich właściwości odtruwających i wspomagających trawienie. Gorąca  goryczka, takie jak kozieradka, doskonale nadają się do redukcji Kaphy w marcu.

Herbata oczyszczająca wątrobę i limfę zaspokaja wszystkie wiosenne potrzeby organizmu w jednej potężnej, oczyszczającej formule z goryczek, substancji poruszających krew i metabolizujących tłuszcz, aby odtruć wątrobę i układ limfatyczny, a także przepłukać pęcherzyk żółciowy. Ekstrakt z mumio (shilajit) przyspiesza metabolizm, wspomagając utratę wagi i zdrowe funkcjonowanie tarczycy.

Gymnema Sylvester (gurmar), znana jest jako „pogromca cukru”, która zmniejsza łaknienie cukru i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie trzustki w celu utrzymania prawidłowego poziomu cukru i insuliny we krwi. Goryczki trawienne przeciwdziałają ospałości i wspomagają trawienie. Gorycze pobudzają trawienie, oczyszczają wątrobę i krew z ciężkich tłuszczów. Właśnie tego potrzebuje Twój organizm, aby zapobiec wiosennym przeziębieniom i alergiom.

Stosując się do poniższych zaleceń, upewnij się, że wiosenna gorączka to ekscytacja, a nie zły stan zdrowia. Wykorzystaj moc dobrodziejstw natury, aby poczuć się doskonale w swoim ciele.